Quantcast

Търси

   
Британски невролози откриха песен, която намалява тревожността с 65 процента

Британски невролози откриха песен, която намалява тревожността с 65 процента

05.06.2017 510 0 Запази статията

Тревожността е много често срещано нервно разстройство, което предизвиква стрес, опасения, страх, безпокойство и паника. 
Безпокойството обикновено се лекува с лекарства, но има хора, които са склонни да третират това състояние с йога, масаж, медитация, различни методи за релаксация, както и с музика.
Музиката се е превърнала в успешен метод за лечение на безпокойството - чрез проведени лабораторни изследвания, британски учени откриват песен, която действа изключително благоприятно за понижаване на тревожността и повишаване на спокойствието.
Според изследване от 2013 година около 57% от студентите в Америка страдат от безпокойство, а около 30% от младите жени и 10% от младите мъже във Великобритания, са имали пристъпи на паника.

Марджъри Уолъс счита, че т.нар. Y поколение или Милениум поколението - родените в периода 1980-1990 година са поколение, което принадлежи на отчаянието. Това са хората, посрещнали новия век на прага на своето съзряване, дълбоко въвлечени в света на цифровите технологии, отгледани под прекомерната закрила на своите родители и лукса да имат правото на прекалено голям избор. Тревожност и потребност от постоянна подкрепа на околните са основните черти на това поколение.
Според лондонския психолог Питер Крюгер хората, които смятат, че нямат избор или не разполагат с право на избор в живота, са по-силни и устойчиви, защото могат да обвинят живота, обстоятелствата или други хора в случай, че не са взели правилното решение. В обратния случай, когато пред тях има много възможности за избор, те няма кого да обвинят освен самите себе си. “И това е много страшно, защото мисълта да се вземат правилни решения всеки път става обсебваща”, казва той.
В наши дни подобно взимане на решение за нещо елементарно, например покупка на нови обувки, може да доведе до огромно напрежение. Често вманиачени можем да обикаляме цял ден в търсене на обувки и въпреки множеството варианти, да се приберем изтощени и виновни, че не сме успели да направим своя избор и да се справим с тази елементарна задача.
Технологиите също допринасят за увеличаване нивата на  тревожност. Хората са обсебени от мобилните си устройства, които за тях се превръщат в прозорец към света и укрепват чувството им за свързаност. Те имат страх, познат като Fomo (Fear of Missing Out)  и държат да са информирани как изглеждат в социалните мрежи. Питер Крюгър казва, че хората могат да се пристрастят към този страх, който повлиява нивата на тревожност и общото усещане за благоденствие. Социалните мрежи позволяват на хората да се сравняват, както с техни познати, така и с известни личности по социален статус, образование, отношения, стандарт на живот, фигура, красота и други показатели, които допълнително могат да ги обременят и накарат да се чувстват депресирани.

Британските изследователи от лабораторията Mindlab International изследват какъв тип музика отпуска хората и стимулира високите нива на спокойствие и релаксация. По време на проучването дават на участниците да решават сложни пъзели и логически задачи, за да предизвикат у тях напрежение, стрес и тревожност. Физиологичните параметри на участниците се отчитат от сензори, а докато те решават задачите, им се пускат различни мелодии, за да се проследи влиянието им върху мозъчната активност, сърдечния и дихателен ритъм и кръвното налягане.

Резултатите от проучването показват, че специално създадената, за да провокира спокойствие песен “Weightless” (“Безтегловност") намалява с 65% тревожността на участниците и повишава с 35% нормалното им ниво на релаксираност.

Тази песен е създадена специално, за да предизвиква състояние на голямо спокойствие. При нея хармониите, ритмите и бас линиите са внимателно подредени от музиканти и звукови терапевти, така че тази добре обмислена музикална структура да води до забавяне на сърдечната честота, понижаване на кръвното налягане и намаляване на кортизола - хормонът на стреса у слушателя.
Изследователите предупреждават, че по време на изследванията тази музика се оказва толкова ефективна, че на част от взелите участие жени им се приспива, затова не се препоръчва да се слуша, докато шофирате.
Приятно слушане!

https://www.youtube.com/watch?v=UfcAVejslrU

 

 
Добавете коментар 0

PureVital препоръчва:

Гинко Билоба 100мг
Гинко Билоба 100мг more
  • 2+1гратис
  • 5+3гратис
Гинко Билоба 100мг

Гинко Билоба е едно от най-изследваните растения в света и една от най-употребяваните хранителни добавки. Приемът н ... още

15,00лв/ 50 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 15,00 лв. и съберете 15 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 290 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 5.00 лв.
Гуарана Мате Кола
Гуарана Мате Кола moreГуарана Мате Кола

Голяма част от нас ползват кафето като “лекарство” срещу умора, за да се почувстват по-бодри сутрин или ... още

32,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 32,00 лв. и съберете 20 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 300 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 11.00 лв.
Мака
Мака moreМака

Мъжете от древни времена са използвали корена от Мака като средство за повишаване на либидото и фертилитет. Днешнит ... още

42,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 42,00 лв. и съберете 38 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 410 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 18.00 лв.
Сибирска сила
Сибирска сила moreСибирска сила

Елеутерококът/ Сибирският женшен, като адаптоген, повишава силата и издръжливостта на организма при екстремни натов ... още

30,00лв/ 60 капс.
  • стъпки по-близо до природатаВземете продукта за 30,00 лв. и съберете 65 стъпки "По-близо до природата".
  • стъпки по-близо до природатаСъберете 300 стъпки "По-близо до природата" и вземете продукта за 9.00 лв.

Полезни съвети за Вашето здраве от Клуб По-близо до природата

Прочетете още...

Когато можеш да седнеш, не стой прав. Когато можеш да легнеш, не сядай.
Чърчил
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!