Quantcast

Търси

   
Безопасна ли е ежедневната консумация на аспирин? Има ли аспиринът естествени алтернативи?

Безопасна ли е ежедневната консумация на аспирин? Има ли аспиринът естествени алтернативи?

24.01.2018 108 0 Запази статията

Аспиринът е едно от най-широко разпространените и често използвано противовъзпалително средство, което се употребява за намаляване на болката и възпалението, за понижаване на температурата, както и при главоболие. Аспиринът е открит през далечната 1853 година. Активното съединение в бялата таблетка е ацетилсалициловата киселина. Три са основните причини, поради които хората приемат аспирин:

 - за облекчаване на болката и намаляване на възпалението

 - за понижаване на висока температура

 - като превенция срещу инфаркт и инсулт

В света се продават над 120 милиарда таблетки аспирин годишно. Това се дължи на факта, че ежедневната употреба на аспирин се препоръчва, като превенция срещу сърдечно-съдови заболявания при мъжете на възраст между 45 и 79 години, както и при жените на възраст между 55 и 79 години, както и за намаляване на риска от рак на дебелото и правото черво. 
Аспиринът обаче не е панацея - той помага, но и оказва вредно влияние върху стомаха. Той може да предизвика болка, дразнене, дори язва и кръвоизливи в по-тежки случаи. Най-опасните странични ефекти от редовната употреба на аспирин включват увреждане на бъбреците, увреждане на черния дроб, язви, загуба на слуха, хеморагичен инсулт и синдром на Рей.

Проучванията показват, че редовната употреба на аспирин може да доведе до увреждане на бъбреците, което се нарича аналгетична нефропатия. Високите дози аспирин могат да бъдат потенциален хепатотоксичен агент и да доведат до токсично претоварване на черния дроб и чернодробни заболявания. Редовната употреба на аспирин дразни стомаха и стомашната лигавица, а според Американския колеж по гастроентерология е втората по честота причина за поява на стомашни язви. Шумът в ушите също може да бъде причинен от прекомерна употреба на аспирин, който се явява като ранен признак на токсичност, но може да доведе и до загуба на слух. Специалистите казват, че “абсолютните терапевтични сърдечно-съдови ползи от употребата на аспирин трябва да бъдат балансирани с възможните рискове, свързани с употребата му, като най-сериозният е хеморагичният инсулт”. Синдромът на Рей е рядко, но смъртоносно състояние, което засяга деца на възраст между 6 и 12 години, при което се увреждат черния дроб и мозъка. Свързан е с използването на аспирин при лечение  на вирусни инфекции. Това е и причината аспирин да не трябва да се употребява от деца до 12 годишна възраст.
Съществуват и естествени, болкоуспокояващи алтернативи, с близко до ефекта на аспирина действие, които са безопасни за здравето като:

1. Противовъзпалителна диета
Ако приемате аспирин за намаляване на възпалението, най-доброто, естествено и безопасно нещо, което можете да направите е да избягвате консумирането на храни, които провокират възпаление, болка и подуване, като преработени и опаковани храни, храни с добавена захар, полуфабрикати, кофеин, алкохол и други. Наблегнете на противовъзпалителни храни и подправки като зелени листни зеленчуци, кръстоцветни зеленчуци, плодове, здравословни мазнини, ядки и семена, нетлъсти меса, джинджифил и куркума.

2. Джинджифил
Джинджифилът е отлично природно средство за лечение на редица възпаления. Той съдържа противовъзпалителни съединения, които облекчават болката. Джинджифилът разширява кръвоносните съдове, предпазва от мозъчни удари и сърдечни атаки. Поради способността си да намалява болката и възпалението, джинджифилът често се използва като природна терапия за дегенеративни състояния като артрит и ревматизъм, както и при сърдечно-съдови заболявания като хипертония и атеросклероза.

3. Куркума
Проучванията показват, че ползите от куркумата надхвърлят ползите от употребата на противовъзпалителни, болкоуспокояващи и стероидни лекарства, както и на антикоагуланти. Основното предимство на куркумата е липсата на каквито и да било странични ефекти от употребата й, освен ако не се приема в изключително големи количества. Проучванията показват, че куркуминът - основната активна съставка в куркумата, притежава антитромботични свойства и ежедневната консумация на куркума може да предотврати образуването на кръвни съсиреци.

4. Канела
Ароматната подправка има силни противовъзпалителни свойства. Тя  помага за нормализиране нивата на холестерола и регулира кръвното налягане, т.е. влияе върху рискови за сърдечното здраве фактори. Канелата действа като естествен коагулант на кръвта, подпомага кръвообращението, спомага за регенерирането на сърдечните клетки и е отлично природно средство за лечение и превенция на сърдечни заболявания.

5. МСМ (Метилсулфонилметан)
МСМ представлява хранителен източник на сяра, който широко се използва като необходима добавка за облекчаване на болката при артритни състояния, за намаляване на хронична болка, мускулни крампи и високо кръвно налягане. МСМ е изключително важен за синтеза на кератин, колаген и еластин, които дават гъвкавост, тонус и сила на мускулите, костите, ставите, вътрешните мембрани, кожата, косата и ноктите. Той оказва положителен ефект при дегенеративни ставни заболявания, артрит, ревматизъм и други възпалителни процеси. 

6. Бромелаин
Бромелаинът е ензим с мощен противовъзпалителен ефект, който се съдържа в ананаса и често се използва за лечение на възпаления и артритни състояния. Бромелаинът действа като естествено обезболяващо средство, защото има способността да намалява нивото на простагландините - хормоните, провокиращи възпалението. Изследванията показват, че успешно може да се използва и за облекчаване на следоперативна болка и подуване, ставни болки и възпаления на синусите.

7. Магнезий
Вероятно знаете, че магнезият е естествено обезболяващо средство при болка в ставите, мускулите и костите, но знаете ли, че недостигът на магнезий може да доведе до високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, увреждане на бъбреците и черния дроб, мигренозно главоболие и нисък имунитет? Дефицитът на магнезий се свързва пряко с увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания поради ефекта, който оказва върху кръвното налягане и сърдечния ритъм. Ниските нива на магнезий се свързват и с повишаването на С-реактивния протеин, който е маркер за възпаления в организма.

Дали потенциалните странични ефекти от дългосрочната употреба на аспирин не надвишават потенциалните му ползи за здравето?
Дали редовната употреба на аспирин е безопасна за вас и вашето здравословно състояние към момента, е въпрос, който задължително трябва да обсъдите с личния си лекар.

Добавете коментар 0

Прочетете още...

Дисциплината е мостът между целите и постиженията.
Джим Рон
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!