Quantcast

Търси

   
Балансиране на хормоните със средства от природата

Балансиране на хормоните със средства от природата

10.04.2017 862 0 Запази статията

Хормоналният дисбаланс обикновено се причинява от водене на заседнал и нездравословен начин на живот, спазване на чести и крайни диети, както и от стрес.
Най-често хормоналният дисбаланс се среща при жени и мъже над 35 годишна възраст, но не рядко се среща и при по-млади хора.

За да поддържаме в норма жизнените показатели на нашия организъм е важно нивата на  хормоните да бъдат балансирани. Не винаги за постигането на това равновесие е необходимо да се прибягва до изкуствено синтезирани хормони - в природата съществуват много растения, които по естествен път могат да регулират баланса на хормоните в тялото като:

Астрагал
Астрагалът е мощен адаптоген, който повлиява благоприятно проблеми на женската репродуктивна система, подсилва имунната система, подпомага функцията на надбъбречната жлеза и храносмилането, засилва метаболизма, забавя процесите на стареене на клетките и отслабването на зрението.

Ашваганда
Растението подпомага правилното функциониране на надбъбречните и щитовидната жлеза.
Клиничните проучвания доказват основните ползи от приема на Ашваганда за здравето при проблеми със щитовидната жлеза, намаляване и/или поддържане нивата на кръвната захар, ускоряване на метаболизма и намаляване на телесните мазнини, редуциране на стреса и на складиращия мазнините кортизол, намаляване силата на сиптомите при менопауза и третиране на проблеми с ерекцията.

Сао Палмето
Плодовете на тази палма са чудесно средство за лечение при нарастване на простатата или хиперплазия. Екстрактът от Сао Палмето повишава либидото и производството на сперматозоиди, предпазва от косопад и намалява усещането за умора.

Американски женшен
Женшенът подобрява кръвообращението в организма, успокоява и балансира функцията на надбъбречната жлеза, което позволява оптималното освобождаване на хормона на стреса, намалява сиптомите при менопауза и облекчава болката и дискомфорта, свързани с месечния цикъл, оказва влияние върху репродуктивните женски хормони и подобрява мъжката издръжливост.

Мака
Коренът от мака е бил използван от древните инки за повишаване на силата, енергията и издръжливостта. Мака увеличава либидото и подобрява сексуалната функция, премахва усещането за “горещи вълни” при жените в менопауза и оказва влияние върху качеството на съня.

Трибулус или Бабини зъби
Билката се използва от древни времена при проблеми с ерекцията, за повишаване на сексуалното желание и за регулиране на женските полови хормони.

Сума или Бразилски женшен
Този адаптоген спомага за баланса на ендокринната система, поддържа здравето на панкреаса и нивата на кръвната захар, освен това възстановява сексуалната функция и при двата пола, балансира женските хормони, повлиява добре сиптомите на менопауза и подобрява настроението.

Епимедиум
Билката е известно от древността средство за лечение на еректилна дисфункция при мъжете и намалено либидо при двата пола. Епимедиум повлиява симптомите на менопауза, облекчава дискомфорта, свързан с предменструалния синдром и понижава нивата на кортизола.

Витекс
Екстрактът от Витекс спомага за баланса на женските полови хормони, има регулиращ ефект върху менструалния цикъл, облекчава състоянието при предменструален синдром и менопауза, регулира овулацията.

Разклонена цимицифуга или Черен кохош
Билката е била използвана от индианците основно при безплодие при жените. Проучванията показват, че Разклонената цимицифуга спомага за намаляване на признаците на естрогенна недостатъчност, облекчава симптомите при менопауза като нощно изпотяване, нервност и горещи вълни, намалява болката, свързана с месечения цикъл.

 
Добавете коментар 0

Прочетете още...

Човек не е стар, докато съжаленията не заемат мястото на мечтите.
Джон Баримор
Продукти произведени в Германия
Schritte näher an der Natur

Регистрирайте се в клуб "По-близо до природата", за да получавате първи най-новите здравословни съвети и рецепти!